codecentric

Internet of Pork – connected

  • Vanuit welke vraag zijn jullie dit project begonnen?

Jaren geleden heb ik samen met mijn vrienden een eigen spit gemaakt, voor het roosteren van een speenvarken. De eerste versie moest met de hand aangestuurd worden, de tweede versie had een armzalige motor. We zijn altijd blijven verbeteren en hebben nu een variable frequency drive met robuuste transmissie. Het is voor ons altijd een droom gebleven om het spit connected te maken. Totdat het Ardennen weekend aanbrak en deze droom werkelijkheid kon worden.

  • De aanpak van je project? Waar ben je begonnen en welke nieuwe technieken heb je hiervoor toegepast?

Het belangrijkste om te weten is de kerntemperatuur van het varken. Deze moet in ongeveer 6 tot 8 uur, 72˚C bereiken. Daarnaast gaan we ook de oppervlaktetemperatuur van het varken in de gaten houden, om verbranding te voorkomen. Als laatste wordt de temperatuur van het vuur gemonitord, zodat we weten wanneer er nieuwe kolen bij moeten. Uiteraard moet dit alles gevisualiseerd worden. De grootste uitdaging is het vinden van een kerntemperatuur thermometer die geschikt is voor voedsel én draadloos is, omdat het spit ronddraait. Bij voorkeur tegen een betaalbare prijs.

De kerntemperatuur thermometer hebben we kunnen vinden in de vorm van een Bluetooth vleesthermometer. Echter komt deze thermometer niet met een mooie SDK, maar hebben we de bijbehorende app moeten reverse engineeren om de data in eigen handen te krijgen. Sinds de aankondiging op afgelopen Google IO, zijn we aan de slag gegaan met Android Things. Android Things brengt een nodig stuk volwassenheid naar de IoT wereld. Zaken als on device debugging zijn standaard geregeld, of over the air updates voor producten in het veld, inclusief OS upgrades. Door Android Things te draaien om een RaspberryPi kunnen we de bluetooth thermometer aansluiten op Firebase om alle data centraal te vergaren.

Vanuit China konden we goedkoop een infrarood sensoren kopen en met wat vernuft aansluiten op MQTT. Vervolgens hebben we een bridge gemaakt die de data van MQTT overzet naar Firebase, en data vanuit Firebase weer naar MQTT.

 

  • Resultaat. Wat heb je na twee dagen Ardennen behaald? Hoe ga je dit verder aanvliegen om je uiteindelijk doel te behalen.

Als laatste restte ons alleen nog de visualisatie, hiervoor hebben we een applicatie gemaakt. Al een langere periode zijn er frameworks om cross platform apps te maken in plaats van native apps. Het voordeel van cross platform apps is dat je direct voor iOS en Android 1 app maakt. Het nadeel hiervan is dat de ontwikkeltijd langer duurt en de app minder geoptimaliseerd is, waardoor het iets langzamer is en minder mooi oogt. React Native is echter een framework dat aan populariteit wint, omdat het stigma van cross platform apps lijkt te overwinnen. Om dit uit te testen hebben we besloten om een Native Android én een React Native app te maken. Na het realiseren van bovenstaand – allemaal door middel van reactive programming – rest ons nog de vergelijking tussen de verschillende applicatie ontwikkelmethoden. En het delen van de opgebouwde kennis omtrent IoT, Android Things, Reactive Programming, MQTT en Firebase.

Internet of Pork – Project Ardennen
Projectleider: David Hardy